Hallå!

Daevid Allen som grundade de psykedeliska slagskeppen Soft Machine och Gong på 60-talet. Nu ägnar sig den Göteborgsaktuelle artisten ­endast åt misstag, berättar han på telefon.

 

Ditt band University of Errors spelar nästan varje dag i flera länder under maj, vilket ser ut som ett intensivt schema. Hur ser du på saken?

– Jag betraktar det, som alltid, som ett stort misstag.

Hur menar du?
– Vi är University of Errors och det är aldrig för sent att göra ett enormt misstag. Normalt sett försöker människor undvika misstag, medan vi försöker omfamna dem. Det är baserat på John Coltranes tankar. Han sa att ett misstag är nästa bästa idé på ingång. Vi försöker inte kopiera något eller vara en fix idé. Vi försöker vara öppna och roliga, men det verkar som om humorn är obskyr.

Och att spela mycket ökar möjligheten till att det ska gå snett?

– Ja. Det är ett misstag för oss att spela från första början och det är ett misstag för dig att intervjua mig. Snart kommer du att bli professor inom fina misstag. Jag tycker att du ska älska med dina misstag. De är verkligen det allra finaste som finns och jag anser verkligen att misstag är bra. Försöker du undvika dem?

Ja, skrivprogrammet innehåller till och med en funktion som ska tvätta bort dem.

– Det är ett stort misstag. Det är ett misstag i sig självt att undvika fel.

Nå, om du skulle lämna misstagen för ett ögonblick …

– Å nej, vi ska inte lämna misstagen. Du lämnar väl inte din fru. Din fru är ett misstag. Jag tänker åka till Sverige och försöka göra så många misstag jag kan. Det är ett misstag att åka till Sverige liksom att prata med dig. Men det är bra, om du förstår. Vi älskar våra misstag.

Fortsätt då med dem. Hej då.

– Ja, det ska jag. Hej då.

Text: Henrik Strömberg

 

 

 

Publicerad i GÖTEBORGS-POSTEN, 2008-05-16 under vinjetten Gränslöst.

1 kommentar

Kommentarer är stängda.